Matcha Tea znamená v překladu mletý čaj a skutečně se jedná o mletý, jemný a zelený prášek, který je vyrobený z mladých lístků zastiňovaných zelených čajů. Není to žádný hit a ani módní novinka, protože ho užívali již před několika stovkami let mniši, který žili v Japonsku. Právě tento čaj byl součástí jejich obřadu. K nám se dostal až při vzniku čajoven a po sametové revoluci se začal objevovat na nápojových lístcích. Byl ale cenově podstatně dražší a tak se moc neprodával. Matcha tea cena je možná trochu vyšší i v dnešní době, ale na druhou stranu je třeba se podívat, co všechno nabízí tento lahodný skvost. V první řadě se jedná o ruční sběr a šetrné zacházení. A také je důležité vyzdvihnout jeho prioritní účinky na zdraví. Hlavní přínos je v tom, že všeobecně podporuje myšlení, fantazii a kreativitu, přináší zklidnění, bdělost myšlení, čistí tělo a skvěle napomáhá k relaxaci, ale i detoxikaci.
Stínění je velmi důležité
Japonští farmáři mají velké zkušenosti s jeho pěstováním a traduje se, že se jedná o jednu z nejnáročnějších metod vůbec. Zhruba měsíc před sklizní se musí pole úplně zastínit. A to musí být velmi kvalitní technika, aby nepropustila mnoho slunečních paprsků. Tím se začne odvíjet úplně zvláštní proces. Rostlina reaguje na tmu tím, že začne produkovat intenzivně chlorofyl. Tím jsou ovšem lístky bohatší na aminokyseliny a typicky se zbarví do smaragdově zelené barvy. Když přijde doba sběru, což je někdy v květnu, tak se lístky sbírají výhradně ručně. Ihned putují do továrny a zde se zpracovávají postupně do známé podoby.
Čajový unikát
I tak by se dal tento nápoj nazvat. Asi tím nejhlavnějším důvodem je, že čaj se nelouhuje a vlastně se pijí celé lístky. Říká se, že právě díky zachovalému stavu je prášek bohatý na všechny živiny a dokonce stačí pouhé dvě porce čaje za den, abychom měli dostatečnou zásobu antioxidantů. Jinak má velmi příznivý vliv na naše tělo a dopřát si ho mohou i diabetici. Samotný čaj totiž neobsahuje žádný cukr a navíc se dá přidat bez problémů i do těsta nebo do krému.