Jaké jsou základní typy čaje?


Čaj je jeden z nejoblíbenějších nápojů po celém světě. Ten pravý čaj se vyrábí z lístků Camellia sinensis, která se pěstuje dnes již na mnoha místech. Čaj je také cenné exportní zboží, vyváží se po celém světě a najdete ho v každém supermarketu, v každé prodejně, v každé kavárně i restauraci po celém světě. Jednotlivé čaje mají různé příchutě, různá aromata a různé účinky na náš organismus. Podívejme se na ty nejznámější a nejzákladnější typy čaje.

Zelený čaj

Nejoblíbenější ze všech čajů. Zelený čaj obsahuje vysoké množství katechinů a také antioxidantů, které chrání naše tělo před poškozením ze strany volných radikálů. Zelený čaj má v sobě také obsah kofeinu, ovšem menší než zelený čaj nebo káva. Má pro naše tělo pozitivní účinky, jako prevence některých druhů onemocnění, zrychlení metabolismu a zlepšení mozkové činnosti.

čaj

Černý čaj

Výroba černého čaje se liší tak, že listy Camellie sinensis se před dalším zpracováním oxidují. Obsahuje vysoké procento flavonoidů, které příznivě ovlivňují zdraví našeho srdce. Má také vysoký obsah kofeinu. Mezi jeho pozitivní účinky na naše zdraví řadíme zlepšení trávení, prevence srdečních onemocnění a dodání energie.

Oolong čaj

Oolong čaj se nachází někde na pomezí zeleného a černého čaje, co se týče procesu zpracování. Je oblíbený zejména pro svou lahodnou chuť. Pomáhá s podporou metabolismu, udržuje hladinu cukru v krvi v normě a také podporuje zdraví zubů, díky vysokému obsahu fluoridu.

černý čaj

Bílý čaj

Ze všech druhů je bílý čaj ten, kterému se dostává nejmenšího zpracování. Výsledkem je nálev světlé barvy s velmi jemnou chutí. Stejně jako zelený čaj, i bílý obsahuje vysoké procento antioxidantů, které chrání naše tělo před nejrůznějšími nemocemi. Rovněž také podporuje zdraví srdce a snižuje riziko infarktu myokardu a podle některých studií pomáhá i při hubnutí.